torstai 6. lokakuuta 2011

Avaruusviikon tapauksia

Nyt avaruusviikolla tapahtuu Tyrvännössä kummallisia. Tunnettu harrastaja Hannes Mäkelä on usean todistajan voimin nähty leijailevan kaksikerroksisen rakennuksen ikkunasta ulos ja toisesta sisään. Mäkelä ei ole mikään seikkailija ja on kotoisin arvostetusta perheestä, joten väite kuulostaa hyvin oudolta. Kyse on täällä harrastetusta avaruustaurismista. 'En muista muuta kuin että minulla oli käsittämättömän kevyt olo, suorastaan painottomalta tuntui', totesi Mäkelä haastattelussamme.

Avaruustaurismista on aiemmin julkaistu perinteinen artikkeli Punasessa Jättiläisessä.

3 kommenttia:

  1. Olipahan avaruusviikko.

    Sain kyntötyöt loppuun juuri sopivasti ennen Draconidien metsästystä, joten saatoin keskittyä havainnointiin lauantai-ehtoona oikein kunnolla. Törkkölän observatoriolle mennessä ei voinut olla huomaamatta sitä valtavaa auto- ja traktoriletkaa. Kyläläiset olivat lähteneet jälleen kerran sankoin joukoin harrastamaan. Olihan juuri Tyrvännön seutu laskettu olevan paras paikka tämänkin tähdenlentoparven tarkkailulle. Syynä lienee optimaalinen Maan akselikulma näin syksyisin.

    Päätin jäädä Törkkölänmäen alapuolelle, aivan Vanajaveden äärelle. Kuu loisti lähes täytenä taivaalla mikä aiheutti epävarmuutta tähdenlentojen näkymiseen. Kellon ylittäessä iltakymmenen kuulin mäeltä kohahduksia ja samalla havaitsin kuun ikäänkuin alkavan pimentymään. Parikymmentä minuuttia myöhdemmin kuu oli kokonaisuudessaan täysvarjossa. Tähdet 2012-kirjaa hätäisesti selatessani en löytänyt mitään mainintaa kuunpimennyksestä tälle päivälle. Oliko tämä kenties hyvin harvinainen, ennaltaennustamaton kuunpimennys? Tästä sensaatiosta tohkeissani saatoin vaivoin keskittyä tähdenlentojen havainnointiin. Olosuhteet olivat muuttuneet loistaviksi ja eipä aikaakaan kun Draconideja suhahteli taivaantäydeltä. Kellon lähestyessä yhtätoista show vain yltyi ja useat tulipallo-luokan meteorit valaisivat mustanpuhuvaa taivasta. Säteilypiste oli Tyrvännön kohdalla täsmälleen zeniitissä ja tämä sai aikaan todellisen ryöpyn. Tavaraa alkoi satamaan kuin tuutista. Samalla kuului korviavihlovaa, ukkosmaista jylinää ja näin kaukana Vanajanselällä nousevan kymmenien metrien korkuisen vesipatsaan. Meteoriitti!! Mäeltä kuului taputusta kyläläisten ollessa tyytyväisiä näkemästään. Soitin matkapuhelimellani Niilolle, joka arvioi meteoriitin olevan jopa useita satoja kiloja. Sovimme alustavasti pyrkivämme nostamaan järkäleen ennen jäidentuloa. Täysin liikuttuneessa tilassa lähdin maatilalleni. Uni ei meinannut tulla silmään. Lopulta parin oluen jälkeen tuli sen verran tyräntöläinen olo, että nukahdin. Tällaista on tähtiharrastus parhaimmillaan.

    VastaaPoista
  2. Saitteko putoamispaikasta tarkat suuntimat?

    VastaaPoista
  3. Minusta putosi samoille seutuville kuin mistä Kyösti-setäni naarattiin ylös kesällä 1948.

    VastaaPoista