sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Punanen Jättiläinen, nyt netissä

Aikoinaan Punanen Jättiläinen läpsähti postiluukusta, parempi verbi oli varmaan päsähti, sillä tämä tyrväntöläisten harrastajien luunkovakantinen tiiliskivi oli sitä ainesta (hot stuff), joka herätti kunnioitusta jo graniittisella olemuksellaan. Lehden vanhojen numeroiden tarkempi tutkistelu osoittaa, että kyseessä on supisuomalainen hengen tuote, tosin ulkomaaneläville englanniksi teroitettuna Red Giant. Lehden takana ovat mm. herrat Ande Mutanen, Tane Mutanen ja Einari Kähönen. Eikä pidä unohtaa lukemattomia avustajia. Tätä kirjoittaessani painokoneet ovat suoltaneet jo toista kymmentä numeroa. Olen seuraavassa hieman jäsennellyt tämän erikoisen hengentuotteen syntyhistoriaa.

Ensimmäinen tavoittamani syyllinen on dosentti Einari Kähönen, joka kertoo esitelleensä Punaseen Jättiläiseen suunniteltua aineistoa helsinkiläisessä Kuu-ravintolassa vuonna 1986. "Näytin sitä muutamille ihmisille ja heti tuli positiivista palautetta", kertoo Kähönen. Rohkaisevaa oli myös Ande Mutasen ennakkoluuloton asenne. "Toista tällaista ei ole eikä tule".

Lehteä tarjottiin useille tähtiharrastusyhdistyksille, joista kirjoittajat valitsivat Tyrvännön Tauruksen. Loppu on historiaa. Alussa projektia veti Einari Kähönen, nykyinen monivuotinen organisatorinen vetäjä on Ande Mutanen. Kun kansainvälisen etälukuliiton edustajia vieraili muutama vuosi sitten Tyrvännössä, todettiin, että tyrväntöläiset ovat kunnostautuneet tekemällä lehden, jota näytellään ympäri maailmaa. Tänä päivänä Punanen Jättiläinen on käsite, joka nyt on aloittanut uuden tulemisensa verkkolehtenä.

Mikä PJ:ssä sitten iskee? Viimeksi yliopistossa funktioanalyysiä tai vastaavaa harrastaneille lehti saattaa ensi lukemalta tuntua lähinnä pökerryttävältä faktapaketilta. Punasen Jättiläisen syvä realismi saattaakin useassa tapauksessa olla liikaa seminaari- ja projektiväelle. Tämä lehti sopii niille harrastajille, jotka haluavat syvällisempiä tietoja myös kulissien takaisesta elämästä. "Yritettiin itse ymmärtää asiat siten, että pystytään selittämään ne niin johdonmukaisesti kuin se vain on mahdollista ja nautittiin kovasti siitä", kiteyttää Ande Mutanen.

Tyrvännössä lokakuun 16. päivänä 2011

Kalervo Pellinen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti